НОВИНИ

Как да изхвърляме непотребните лекарства, които се натрупват в домовете ни?

Posted

Ако имате купчина неизползвани лекарства или лекарства с изтекъл срок на годност някъде в дома си и не знаете кой е най-добрият начин да се отървете от тях, не сте само вие.

Проучване от 2021 г., проведено от Covanta, компания за управление на отпадъци в Ню Джърси, САЩ, установява, че 53 % от анкетираните 2000 американци нямат представа какво да правят със старите си лекарства. Натрупването на хапчета е често срещан резултат и повечето хора в крайна сметка изхвърлят тези лекарства в битовия боклук или ги изливат в тоалетната или мивката. Нито едно от двете решения обаче не е добра идея.

Изхвърлените непотребните хапчета може да достигнат до някого и да предизвикат случайно отравяне или предозиране. Едно проучване установява, че между 2000 г. и 2015 г. центровете за контрол на отравянията в САЩ получават приблизително 32 обаждания на ден за деца, които случайно са погълнали опиоиди, които са били съхранявани или изхвърлени неправилно.

Изпращани на депата за битов боклук, фармацевтични продукти може да замърсят нашите подпочвени води, езера, реки и потоци, заплашвайки живота на хората и на водните обитатели, макар че човешките урина и изпражнения, съдържащи остатъци от консумирани лекарства, са по-големи източници на замърсяване. Но пречиствателните станции за отпадъчни води не са проектирани да премахват фармацевтични продукти, казва Тим Карол, говорител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA). „Първото послание на EPA към всички е НЕ изхвърляйте неизползваните лекарства в канализацията.“

И така, как да изхвърляме ненужните лекарства, които се натрупват в домовете ни?

Програми за обратно приемане на лекарства

В опит да намери решение на проблема с наркотиците, които стоят в аптечки или се спотаяват във водоемите, Администрацията за борба с наркотиците на САЩ ( DEA) стартира национална кампания за обратно приемане на лекарства през септември 2010 г. Повече от 4000 пункта в цялата страна събират близо 114 000 кг фармацевтични продукти, донесени от хората. Оттогава събитието става ежегодно, като се организира два дни в годината. През април 2022 г. повече от 5000 пункта събират около 327 000 кг фармацевтични продукти.

Също така, хората могат да използват пликове за връщане по пощата или да оставят непотребните им лекарства през цялата година в регистрирани от DEA павилиони за събиране в полицейски участъци, аптеки, обществени здравни центрове и болници. След това тези продукти се изпращат в пещи за изгаряне на медицински отпадъци.

През 2021 г. Stericycle, най-голямата компания за изгаряне на медицински отпадъци в САЩ, унищожава 18 143 694 кг неизползвани лекарства и лекарства с изтекъл срок на годност, казва Джим Андерсън, вицепрезидент на компанията. Изгарянето произвежда инертна пепел, която се изпраща на депата. Въпреки това, този метод има съществен недостатък и той е, че транспортирането и изгарянето на такива отпадъци и техните опаковки увеличава емисиите парникови газове, особено ако отпадъците са били изхвърлени на сметището, според проучване.

Все пак, програмите за връщане на лекарства намаляват риска от злоупотреба с наркотици, а изгарянето „ефективно елиминира навлизането на тези фармацевтични продукти във водите на нашата нация“, казва Карол.

Но Стив Скерлос, строителен инженер в Университета на Мичиган твърди, че програмите за обратно приемане все още не решават проблема с натрупването на лекарства в домовете, макар че това е основната им цел. „Въпросът е, ако имам излишно, неизползвано лекарство, ще напусна ли къщата си на следващия ден или седмица, дори месец, за да го върна“, казва той, особено в отдалечените селски райони, откъдето пунктовете за връщане не са лесно достъпни.

В тези случаи DEA предлага смесване на лекарствени таблетки и капсули с нежелани вещества като утайка от кафе или котешка тоалетна и изхвърляне на сместа в боклука в запечатана торба или контейнер, без да лекарствата да бъдат смачквани.

Служители на Администрацията за борба с наркотиците и войници от Специалната група за борба с наркотиците на Националната гвардия на Ню Джърси изхвърл...
Служители на Администрацията за борба с наркотиците и войници от Специалната група за борба с наркотиците на Националната гвардия на Ню Джърси изхвърля в съоръжение за изгаряне лекарства, отпускани с рецепта. Октомври, 2017 г.

© Снимка: Въздушна национална гвардия на САЩ / ALAMY STOCK PHOTO

Рециклиране на фармацевтични продукти

Всъщност, не всички неизползвани лекарства трябва да се изхвърлят.

Всяка година в САЩ се изхвърлят лекарства с изтекъл срок на годност на стойност пет милиарда долара. Това може да се случи, защото пациентът умира, състоянието му се подобрява и вече не се нуждае от лекарството, дозата е променена или има поява на странични ефекти, което налага замяна на лекарството. Но вместо да бъдат изхвърляни, част от тези лекарства – на стойност около 700 милиона долара – могат да бъдат оползотворени.

„Хабим много лекарства, които вече са платени“, казва Ананди Лоу, специалист по ангажиране на пациенти в Западния университет по здравни науки в Калифорния. “Някой друг може да се нуждае от това лекарство.“

Милиони възрастни хора в САЩ пропускат приема на предписаните им лекарства или забавят лечението си поради високите разходи. Ето защо най-малко 40 щата имат законодателство за създаване на програми за съхранение на лекарства, които позволяват на аптеки, производители на лекарства, медицински заведения и заведения за дългосрочни грижи, а понякога и на физически лица да даряват своите неизползвани лекарства в оригинални запечатани контейнери или опаковки, защитени от фалшификация.

След това лицензиран фармацевт инспектира дареното лекарство, за да провери срока на годност и да потърси признаци на подправяне, неправилна марка или някаква индикация, че лекарството е компрометирано. След като бъдат одобрени, лекарствата могат да се раздават на неосигурени или недостатъчно осигурени лица чрез одобрени от държавата аптеки, болници, благотворителни клиники или обществени здравни центрове.

От създаването си през 2007 г. SafeNetRx – програмата за даряване на лекарства на Айова, е обслужила повече от 117 000 пациенти и е преразпределила лекарства и консумативи на стойност близо 54 милиона долара. Програмата на Джорджия официално стартира през 2018 г. и вече е изпълнила рецепти на стойност над 50 милиона долара.

„Въпреки че над 40 щата имат тези закони за даряване на лекарства, много хора не знаят за съществуването на тази възможност“, казва Киа Уилямс, съосновател на SIRUM, организация с нестопанска цел, която работи с аптеки и здравни заведения в цялата страна по програмите за даряване на лекарства.

Експертите се надяват повече хора да използват тези опции, вместо да изхвърлят остатъците си от лекарства в боклука или в канализацията, което обикновено е по-удобно.

„Всички тези усилия са сравнително нови“, казва Карол. „Трябва да извървим дълъг път, докато домакинствата променят навиците си.“

Проверете възможността да дарите на БЧК неизползваните си лекарства или попитайте вашия фармацевт как да изхвърляте лекарства с изтекъл срок на годност.

Можете да предадете ненужните си лекарства във всеки един център за разделно събиране на опадъци.

Работно време: Вторник – Събота – 9:30 ч.– 18:00 ч.    почивка 12:00 ч. – 12:30 ч.

МЦ № Адрес
1 ж.к.“ М.рудник“-срещу бл.69,с/у битака
2 ж.к „М.рудник“-с/у третата секция на бл.77
3 ж.к.“М.рудник“-пред тото пункта с/у Лидъл до бл.34
4 ж.к.“ М.рудник“-срещу спортна площадка до бл.449
5 ж.к.“М.рудник“- между 84 и 85 блок
6 ж.к.“Лазур“-до трафопоста до бл.41
7 ж.к.“Изгрев“-между бл.66/65
8 ж.к. „Славеков“ срещу блок 36
9 ЦГЧ-зад бл.104, срещу защитено жилище
10 ж.к „Възраждане“ ,срещу хотел Вега,в края на Фердинандова
11 ж.к.“Братя Миладинови“зад блок На Трапезица , зад бл. 56
12 ж.к.“Братя Миладинови“ м/у у-ще „В.Априлов“ и бл. Нар.Юмр.
13 ж.к.“Зорница“ на гърба на спортна зала“ Б. Брънзов“ с/у 38 бл.
14 кв. Сарафово -кръстовище ул.“АнгелДимитров“и“ Ремсова“
15 ж.к.“Зорница“ до подлеза срещу бл.20
16 ж.к.“ Изгрев“срещу бл. 32 до трафопоста
17 ж.к.“Славейков“ до 14 блок
18 ж.к.“Меден рудник“до у-ще“ Е. Пелин“
19 ж.к.“Лазур“ – до бл.1